zaterdag 14 mei 2016

Reusel en trappistenbier

Reusel en trappistenbier

Op de laatste zomerse dag voor Pinksteren baant de Reusel zich een weg door het exploderende groen van de weilanden rond Moergestel. Gele en witte bloemen sieren de randen van het riviertje dat ontspringt bij Reusel en eindigt in de Achtste Stroom bij Oisterwijk. Wij lopen deze dag een route via het uitgebreide wandelroutenetwerk in deze omgeving. We zijn gestart in Moergestel, een gezellig dorp onder de rook van Tilburg. Op het grote Sint Jansplein bij de indrukwekkende kerk vind je niet alleen een paar gezellige terrasjes, maar ook meer dan genoeg gratis parkeergelegenheid. Niet alleen wandelaars vinden hier een goed startpunt, maar ook fietsers rijden hier zo het knooppunten netwerk op om zo de fraaie omgeving te kunnen verkennen.

Wij volgen de Reusel al kronkelend het Landgoed ter Braakloop in. Een smal voetpad doorkruist hier het  Rietven. Het geeft je het gevoel midden in het ven te staan. De route voert ons langs mooie tuinen van een enkel huis dat hier staat en doorkijkjes over een opeens opduikend weiland. We steken de Reusel over via een smal bruggetje en komen uit op een lange laan die leidt naar het gehuchtje ’t Stokske. Niet meer dan een paar huizen, wordt het gehuchtje al bijna opgeslokt door een nieuwbouwwijk van Moergestel.Wij pakken in Moergestel de auto weer. Even buiten het dorp steken de torens van de imposante Abdij Koningshoeven lokkend boven het groen uit. De abdij hoort bij het dorp Berkel-Enschot in de gemeente Tilburg, maar is via Moergestel makkelijk te bereiken als je de fietsbordjes naar Tilburg volgt. De abdij is vermaard om zijn La Trappe bier dat bij het klooster wordt gebrouwen. Op zonnige zaterdagen en zondagen kan het zeer druk zijn in het Proeflokaal in de tuin van het klooster, maar wij hadden geluk vandaag en al gauw zaten we in de zon achter een witte trappist, één van de negen soorten die hier wordt gebrouwen. Desgewenst kan er een keur van andere kloosterproducten of producten uit de streek bij geserveerd worden. Terwijl medewerkers de kleurige biersoorten af en aandragen komt de geur van hop, mout en gerst je bij vlagen tegemoet. Zoals de meeste Brabanders in deze omgeving al weten is de Koningshoeven een echte aanrader en een perfecte plek om met een heerlijk biertje een mooie dag af te sluiten. En mocht je de smaak van die dag nog mee willen nemen dan kun je in de kloosterwinkel een hele voorraad bier inkopen.
 
Extra tip:
Heb je even geen zin in dorpse drukte of abdijbier? Even buiten Oisterwijk in het vierkantje van de Scheibaan en Burgemeester van der Oeverweg liggen diverse leuke restaurants met terrassen in het groen en veel speelgelegenheid voor kinderen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten