zaterdag 21 mei 2016

Over weidevogels, vestingstadjes en landgoederen

Op deze bewolkte maar aangename ochtend klepperen jonge reigers hoog in de nesten van een kolonie naar hun ouders. Om ons heen bloeien de bomen en vliegen kleinere vogels af en aan. We zitten in het groen in theetuin Eemnes, een paradijs vlakbij Huizen in het Eemland. De theetuin is groot. Overal zijn gezellige nisjes gemaakt en kinderen hebben alle ruimte om te ravotten zowel buiten als binnen in de kas waar ook een winkeltje is gevestigd. De theetuin biedt een ruime keuze aan taart waaronder een gezonde versie gemaakt van muesli, honing en noten. Onverstandig als we zijn nemen wij die niet.

De theetuin is het ideale startpunt voor een wandeling door het weidse Eemland. Wandelroutes zijn bij de balie te verkrijgen. Dit prachtige gebied bestaat uit verwilderde weilanden waar de bloemen vandaag uitbundig bloeien. De kleurenpracht wordt afgewisseld door sloten en vennetjes. Grutto’s proberen ons met veel gevoel voor drama weg te lokken van hun onzichtbare nesten. Hun schrille geroep vervliegt in de wind. De wandelingen hier variëren in lengte van 2 tot 8 kilometer. Goed om te weten: alleen bij die van 2 kilometer hoef je niet over hekken te klauteren. Het uitzicht is weids en in de verte lonkt het Eemmeer. Omdat de lucht hier en daar toch dreigt, houden wij het bij een korte wandeling.

We vertrekken naar Naarden-Vesting. Dit goed bewaarde vestingstadje heeft een mooie stervorm die bij het aanrijden duidelijk zichtbaar is. Parkeren kan gratis in het stadje, zelfs op een drukke zaterdag. Dwars door de vesting loopt de hoofdstraat waaraan diverse gezellige terrasjes liggen. Groot nadeel is dat hier ook auto’s mogen rijden en dat maakt het voor voetgangers lastig. Het is druk vandaag en we besluiten snel de natuur weer in te gaan.


Bij het dorp Gravenland ligt een reeks landgoederen. In het verleden aangelegd door rijke Amsterdammers die hier de zomer doorbrachten is het nu een aanééngeschakeld natuurgebied geworden dat beheert wordt door Natuurmonumenten. De landgoederen hebben namen als Schaep en Burg en Hilverbeek. Ideaal startpunt voor een wandeling is het bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek. Zet hier niet alleen je auto neer, maar loop er ook even naar binnen want er is veel te doen, ook voor kinderen. Op speelse wijze leer je hier over de geschiedenis en over het landschap. Kijk ook eens goed op de grond want daar kruipt van alles rond.

Wij lopen een afwisselend rondje over landgoed Boekesteyn waar kronkelpaadjes door rododendrons afgewisseld werden met verrassende doorkijkjes naar weilanden en vijvers. Dit is een unieke combinatie van geschiedenis en natuur. Het is alsof je bij elke bocht een adellijke heer te paard kan tegenkomen of een dame in haar lange japon. Laat het allemaal even rustig op je inwerken op de vele bankjes die je onderweg tegenkomt. In de weekenden kan het er druk zijn, maar hoe verder je loopt, hoe stiller het wordt. Groot voordeel van Gooi en Eemland: het ligt allemaal op nog geen uur rijden van de Randstad. Ideaal voor een dagje uit dus!


Extra tip: Alle landgoederen in één keer zien? Loop dan de route van 17 kilometer die start bij het bezoekerscentrum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten