maandag 13 juni 2016

Een Veluwse Appel

Verscholen tussen Voorthuizen en Nijkerk ligt een prachtig stukje historische natuur. Zo op het eerste gezicht is het buurtschap Appel niet meer dan een rijtje huizen, maar als je daar eenmaal doorheen bent kom je in een prachtig, afwisselend landschap terecht. Het lijkt hier of de tijd heeft stilgestaan en je verwacht elk moment een paard met wagen tegen te komen. Het is aan de grootgrondbezitters in dit gebied te danken dat het gebied er nog net zo uitziet als honderden jaren geleden, meldt de folder van het Appelpad. Het Appelpad is één van de vele klompenpaden; wandelpaden uitgezet over vroegere kerkpaden, jaagpaden en hessenwegen. Ze zijn voornamelijk te vinden in Gelderland en Utrecht en lopen vooral door agrarisch landschap.

Het Appelpad is 8 kilometer lang en kan ook ingekort worden. Je kunt deze route het best beginnen bij Landwinkel Maaneschijn. Hier kun je de route ook kopen.  Al zou je je geld ook kunnen besteden aan de lekkere kazen, noten, chocolade en ander lekkers wat in de winkel te koop is. Het wandelpad wordt aangegeven met rode klompjes en is in beide richtingen te lopen. Je loopt langs weilanden, door kleine stukjes bos en over zand- en grintpaden langs mooie boerderijen. Het is stil in Appel, op het geblaf van een enkele waakhond en vogelgefluit na. Onderweg kom je een paar bankjes tegen. Maa er gebruik van om de rust even tot je te nemen. Slechts 120 inwoners telt dit gebied en al wandelend wens je dat je één van hen was.


Wij liepen de verkorte route van het Appelpad. Zeer de moeite waard.  Daarna bezochten we de ijsboerderij van Voorthuizen waar het op het terras bij de speeltuin heerlijk toeven is. Hier wordt van alles georganiseerd, vooral voor kinderen. Maar op een doordeweekse dag is het er heerlijk rustig en we genoten van het zicht op weilanden met een lekker ijsje voor ons. Deze dag bracht ons een heel andere kant van de Veluwe, dat toch vooral bekend staat om zijn bossen. Maar ook buiten het bos blijk je prima te kunnen wandelen.

Extra tip: geen zin in ijs? Voorthuizen heeft een paar leuke pleintjes met gezellige terrasjes.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten