zaterdag 4 juni 2016

Nieuwe natuur en Hollands landschap

Tussen Zoetermeer en Waddinxveen wordt al enkele Jaren hard gewerkt aan het aanleggen van het Bentwoud, vernoemd naar het bijna door Zoetermeer opgeslokte dorp Benthuizen. Toegegeven, hoewel het de naam ‘woud’ nog niet echt mag hebben, begint dit voorjaar het nieuwe natuurgebied echt vorm te krijgen. Steeds meer wandel- en fietspaden worden ontsloten en die onthullen soms al mooie doorkijkjes. Nu, met de uitbundig bloeiende bloemen, wordt zichtbaar wat de komende generaties hier mogen verwachten. Als dit natuurgebied straks volwassen is, wordt het een klein pareltje in de Randstad.

Omdat het gebied tussen een paar grote steden ligt, moet je je wandeling of fietstocht even handig plannen. In het weekend, vooral op zondag, kan het bij mooi weer best druk zijn, maar doordeweeks is het een stille oase. Die grote steden kun je makkelijk mijden als je een route plant die één van de kleinere dorpjes aandoet. Ik fietste vandaag naar Hazerswoude-Dorp om vandaar een oer-Hollands weidelandschap in te rijden. Weilanden, slootjes, bruggetjes en koeien domineren hier het uitzicht.
 
Eén van de mooiste plekjes in dit gebied is het gehucht Weipoort dat vlak bij Zoeterwoude-Dorp ligt. Weipoort is niets anders dan een landweg met mooie, vaak opgeknapte oude boerderijen en huizen die je doen dromen van een leven buiten. Bij enkele van die boerderijen kun je kaas en kruiden kopen. Maar de bekendste plek in Weipoort is de ijsboerderij waar, wat mij betreft, het lekkerste ijs in de regio wordt verkocht.Vanuit Weipoort rij je zo het Gelderswoudense Kerkpad op. Hier vergeet je echt even dat je eigenlijk midden in de Randstad bent. Weidevogels vliegen met schrille kreten langs je heen en waar je ook kijkt is het groen. En het is er stil. Het is één van de weinige plekken in deze omgeving waar je geen verkeer hoort. Stop er gewoon eens even en geniet van de omgeving. En schenk wat aandacht aan die verdwaalde koe die je daar ook nog eens tegenkomt!Geen opmerkingen:

Een reactie posten