zondag 29 oktober 2017

Noorbeek: wandelen op de grens

Zuid- Limburg, het walhalla voor elke wandelliefhebber. Eindeloos zwerven door een prachtig, afwisselend en nooit vervelend landschap. Talloze wandelingen nemen je mee langs smalle paadjes, hooggelegen plateau’s, hellingbossen en beken. En na elke wandeling wil je alleen maar meer.

Verslavend


Zuid-Limburg is verslavend. Zelfs als je voeten er allang de brui aan willen geven, dan wil je geest nog door om te ontdekken wat er achter de volgende bocht ligt. Ik ben al heel vaak in het Heuvelland geweest en ik heb er vele wandelingen gelopen. De mooiste zal ik ook in dit blog plaatsen.

Noorbeek


Noorbeek is niet het eerste dorp wat in veel wandelliefhebbers opkomt als ze aan Limburg denken. Toch is dit plaatsje een uitstekende uitvalsbasis voor prachtige wandelingen. Het dorp wordt gedomineerd door de rond 1500 gebouwde Sint Brigida kerk, gelegen aan het dorpsplein. Naast die kerk staat een lange, hoge dennenboom: de Sint Brigida den. Elke tweede zaterdag na Pasen wordt deze den geplaatst op De Pley, zoals het plein heet ter gedachtenis aan Brigida van Kildare, een heilige die bijna haar hele leven in een hol onder een eik woonde en geldt als beschermheilige van het vee.


Wandelen


Noorbeek, dat slechts zo’n 1150 inwoners telt, ligt in een prachtig gebied en grenst aan de Voerstreek. In Noorbeek ontspringt in de Sint Brigidabron het beekje de Noor dat vervolgens door het mooie natuurgebied Noordal trekt. Er zijn meerdere uitgezette wandelingen in Noorbeek. Ze zijn allemaal zeer de moeite waard. In dit blog heb ik het over de zwarte wandeling die circa 8 kilometer lang is.

Goed te doen


De wandeling begint op de grote wandel P in het dorp. Je kunt hem beide kanten oplopen. Wij liepen eerst in de richting van de kerk. Na de kerk loop je al meteen de prachtige natuur in en begin je aan de eerste klim. De meeste wandelingen vanuit dit dorp hebben een aantal pittige hellingen op hun route, maar de zwarte wandeling is ook voor een wat onervaren wandelaar goed te doen. De wegen zijn goed begaanbaar en de klimmetjes niet zo stijl.


Op de grens


Eenmaal boven kun je genieten van prachtige uitzichten over weilanden en de buurdorpen Mheer en Banholt. Een stuk van de wandeling loopt letterlijk op de grens met Belgiƫ. Op de Heerbaan ligt aan de ene kant Nederland en aan de andere kant de Belgische Voerstreek. Houd die gedurende je wandeling op deze weg goed in de gaten want misschien zie je tussen de bomen nog een glimp van de opvallende boogbrug van Sint Martens Voeren, een spoorbrug die in de Eerste Wereldoorlog is gebouwd.


Ulvend


Al snel kom je nu in Ulvend, een gehuchtje dat deels in Nederland en deels in Belgiƫ ligt. Het behoort ook toe aan beide landen. Op de driesprong tref je hier de enige horecagelegenheid op de wandeling: HetBakhuis. Officieel is het een ijssalon, maar je kunt er ook heerlijke andere gerechten kiezen en op de binnenplaats is het prima toeven. Bij slechter weer kun je ook binnen zitten.


Terug naar Nederland


Na Ulvend ga je dieper Nederland in en daal je weer af richting Noorbeek. Niet rechtstreeks natuurlijk, maar via mooie landwegen, weilanden en een enkele boomgaard. Pak onderweg ook nog even een bankje en geniet van de rust. Deze prachtige wandeling moet je vooral op je gemak lopen!


Praktische tips:


Parkeren: In Noorbeek op de wandel P. Volg de borden in het dorp

Route: Zwart, circa 8 kilometer

Wegen: goed begaanbaar, maar niet geschikt voor rolstoel of kinderwagen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten