donderdag 4 januari 2018

Moersbergen: zoeken naar geschiedenis

Moersbergen is een prachtig, afwisselend landgoed dat onderdeel uitmaakt van de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt aan de rand van Doorn en van het grote bosgebied zelf en dat maakt wandelen hier boeiend en leuk.


 Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug


Hoewel je het je misschien nauwelijks kunt voorstellen, bestaat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug pas sinds 2003. Het beslaat grofweg het gebied tussen Rhenen en Leusden en het is inmiddels, na een forse uitbreiding in 2013, zo’n 10.000 hectare groot. Leuk weetje: op de Veluwe na is dit het grootste bosgebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug kenmerkt zich echter door een grote afwisseling in landschappen want ook heidegronden en bijvoorbeeld de uiterwaarden van de Neder-Rijn behoren tot het Nationale Park.


Geschiedenis: overal te zien


Wat ik als wandelaar en geschiedenisliefhebber zo leuk vind aan dit gebied is dat je overal tegen een stukje geschiedenis aan kunt lopen. In dit gebied liggen veel oude landgoederen en er zijn hier veel landhuizen en kastelen te vinden. Op onverwachte plaatsen tref je bijvoorbeeld een rododendron aan, het bewijs van een lang vergeten tuin. Of je ontdekt in het groen opeens traptreden die wellicht van een bordes zijn geweest. Je fantasie maakt in ieder geval overuren hier.


Moersbergen bij Palmstad


Het landgoed Moersbergen ligt bij het buurtschap Palmstad. Ja, echt waar: wij hebben hier een plek die Palmstad heet. Het buurtschap hoorde vroeger bij de gemeente Doorn en is vanaf 1915 opgebouwd omdat er behoefte was aan uitbreiding van Doorn. Stel je van Palmstad niet te veel voor, maar hier is wel één van de ingangen van het landgoed Moersbergen met een parkeerplaats.


De wandeling


De wandeling over Moersbergen is  3,4 kilometer lang en gemarkeerd met gele paaltjes. Hier en daar kan de route na regen modderig zijn en sommige paden zijn niet geschikt voor wandelwagens of rolstoelen. Je start op de lange oprijlaan naar het kasteeltje Moersbergen. Dit is privébezit en niet te bezichtigen. Al snel duik je het bos in waar je op sommige plekken mooie doorkijkjes hebt naar de landerijen om het kasteel heen. Het bos is hier versnippert en soms loop je over een oud grindpad langs een weiland. Let hier ook goed op de verborgen geschiedenis: tijdens de wandeling kom je elementen tegen van de vroegere kasteeltuin. Als je goed kijkt zie je zelfs nog resten van de buitengracht.






Praktische informatie


Deze korte maar afwisselende wandeling is met goede wandelschoenen in principe het hele jaar door te lopen, maar pas op na veel regen.
Parkeren kun je bij de ingang van het landgoed in Palmstad.

Er is geen horeca op de wandeling of in Palmstad. In het nabijgelegen Doorn en Driebergen zijn wel diverse restaurantjes.

2 opmerkingen: