zaterdag 13 januari 2018

Bentwoud: het wordt mooi!

Het Bentwoud is een nieuw natuurgebied. Nog niet zo heel lang geleden lagen hier akkers en weilanden. Nu is het het grootste aaneengesloten bosgebied van de Randstad. Ruim 8oo hectare telt het Bentwoud nu en er ligt zo’n 80 kilometer aan wandel en fietspaden. Wandelen hier is verrassend afwisselend en zeker een aanrader.

Kinderbomenroute


Wij liepen hier de 5 kilometer lange Kinderbomenroute. Dit is in alle opzichten een heel bijzondere route. Al snel na de start loop je door het Kinderbomenbos. Op dit moment is dit nog niet zozeer een bos, maar een heel groot veld waar in vijf groepen bomen worden geplant. Eén groep bestaat uit Geboortebomen waarmee de geboorte van een kind wordt gevierd en de andere groepen bestaan uit Levensbomen waarmee overleden kinderen worden herdacht. Het is een mooi eerbetoon en op de bankjes op het veld kun je rustig genieten van deze hele bijzondere plek.

Kronkelpaadjes in het Bentwoud


Oké, dat grootste aaneengesloten bosgebied van de Randstad schept natuurlijk wel wat verwachtingen. Vooral als je, zoals ik, ook regelmatig in de Veluwse bossen wandelt. Die verwachtingen moet je natuurlijk wat loslaten. ‘Bos’ is echt een ruim begrip blijkt wel als je in het Bentwoud wandelt, maar dat komt ook omdat het gebied nog erg jong is. De contouren van wat er over tientallen jaren moet staan, zijn al mooi zichtbaar. Maar ook nu is deze wandeling heel erg leuk. Want op sommige gedeelten kronkel je door het bos naar bruggetjes en waterpartijen met leuke doorkijkjes. Dit maakt het wandelen heel afwisselend.
 

Plof op een bankje en geniet


Bankjes genoeg op de route. Het ene nog leuker gelegen dan het andere. Wil je even aan het water zitten, geen probleem. Of ga je toch liever voor een weids uitzicht, kan ook. Dat geeft ook meteen aan dat het Bentwoud een keur aan landschappen heeft. En bij de wat grotere plassen tref je in sommige jaargetijden ook veel vogels aan. Zij weten de weg naar het Bentwoud al goed te vinden.

Over een landgoed


Het laatste stuk van de wandeling loopt langs de golfbaan dat is uitgeroepen tot landgoed zodat je als wandelaar er gewoon door kan lopen. Dat laatste stuk is een rechte weg met af en toe een verrassend doorkijkje. Hier kun je ook even van de route afgaan voor een drankje bij de enige horecagelegenheid bij deze wandeling: restaurant  ‘Roest’. Omdat in alle gedeeltes de wandelpaden afgescheiden zijn van de fietspaden, loopt het heerlijk ontspannen in het Bentwoud. Op mooie, zomerse dagen kan het er druk zijn, maar door de grote hoeveelheid wandelpaden vind je ook nog wel stille plekjes. De wandeling is erg leuk. Neem er vooral de tijd voor en vergeet je verrekijker niet want in dit stuk nieuwe natuur is nu al van alles te zien.Praktische Tips


Wandeling: Kinderbomenroute. Blauw gemarkeerd en 5 kilometer lang. De wandeling is door de goede paden het hele jaar door beloopbaar. Je kunt hem in beide richtingen lopen.

Parkeren: P Bentwoud –West. Te bereiken via de N209 bij de rotonde bij Benthuizen

Openbaar vervoer: Bus 165 van Zoetermeer Centrum West naar Alphen aan den Rijn. Uitstappen bij de rotonde bij Benthuizen. Vandaar is het nog ruim 1 kilometer lopen naar de start van de wandeling.


Horeca: Niet aan de route of bij de P. Voor ‘Roest’ moet je zo’n 500 meter van de route af.

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk stuk.
    Groet Linda Groeneveld (boswachter Bentwoud)
    Tip loop ook de laarzenroute vanaf parkeerplaats noord. Doe dan, zeker nu, echt laarzen aan. Het is er nu kleddernat. In de zomer kan het ook met stevige wandelschoenen.

    BeantwoordenVerwijderen