woensdag 24 januari 2018

Staverden: wandelen langs witte pauwen


Landgoed Staverden, gelegen op de Veluwe niet ver van Elspeet, is eigenlijk een stad. Dat zie je ook meteen, natuurlijk. Door al die gebouwen zie je bijna het bos niet meer. Nee, gelukkig is het er nooit van gekomen om op deze prachtige, romantische plek een stad te bouwen. Hoewel Staverden wel stadsrechten heeft, bleef het bij een kasteel en wat boerderijen en dat is maar goed ook.
Wit kasteel en witte pauwen


Het romantische witte kasteeltje is deels in 1853 en deels in 1905 gebouwd. Oorspronkelijk stond hier een ander kasteel. Het werd heel vroeger bewoond door leenmannen die voor de graven van Gelder witte pauwen moesten houden zodat de graven hun helmen met de prachtige veren konden decoreren. Deze traditie bestaat min of meer nog steeds. Elk jaar ontvangt de commissaris van de Koning de pauwenveren. Hij zet daarmee iemand in het zonnetje die zich heeft ingezet voor het cultuur of natuurbehoud in Gelderland.

 Wandelen op Staverden


Wandelen over landgoed Staverden is in elk jaargetijde een genot. Er lopen drie uitgezette wandelingen. Twee van drie kilometer en één van 3,5. Je komt steeds bij de parkeerplaats uit dus je kunt ze ook makkelijk combineren. Zelf vind ik de gele wandeling van drie kilometer het mooist. Ik heb hem heel vaak gelopen. Deze wandeling loopt als eerste langs die beroemde witte pauwen en daarna langs de Staverdense beek naar één van de boerderijen van Staverden. Over een mooie landweg loop je door weilanden en bos naar het bezoekerscentrum van het landgoed waar je, als je mazzel hebt, ook nog wat koeien op stal ziet staan. Soms zie je op deze route ook wel reeën die komen grazen.

Lenora

Op de terugweg loop je door de tuin van Staverden. Daar, op een klein eilandje, staat een geheimzinnige steen met het opschrift: Lenora 1353. Volgens de legende spookt over dit landgoed gravin Lenora die is overleden aan een gebroken hart. Misschien zie je haar wel ergens. Maar ook zonder dit romantische verhaal is het op Staverden heerlijk toeven. Ik vind het zelf één van de mooiste plekjes van Nederland en ik kom er vaak. De wandelingen vervelen nooit!

Praktisch


Staverden ligt enkele kilometers van Elspeet aan de Staverdense weg.

Parkeren: bij de start van de wandelroutes is een zeer ruime parkeergelegenheid

Openbaar vervoer: bus 104: Apeldoorn- Harderwijk. Bushalte Kasteel Staverden.

Horeca: Brasserie Staverden heeft een heerlijk terras met uitzicht op de tuin. In de winter zit je er ook heel prettig in de verwarmde serre: http://beleefstaverden.nl/eten-en-drinken/brasserie

Leuk: bezoekerscentrum waar je leuke souvenirtjes kunt kopen en meer kunt leren over Staverden: http://landgoed-staverden.nl/landschapswinkel/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten